25 Listopad 2017 In Novosti

S ciljem upoznavanja uspješnih primjera EU projekata drugih država članica EU čak 22 predstavnika LAG -ova iz Poljske na čelu s predstavnikom lublinskog vojvodstva posjetila su LAG „Adrion“. LAG „Adrion“ je izabran od strane Ureda vojvodstva koji prati rad LAG -ova, a koji je ujedno i organizator samog putovanja.

Drago nam je što su naše područje posjetili predstavnici čak 22 Lokalne akcijske grupe iz Poljske. LAG "Adrion" ima što pokazati i od nas se ima što naučiti po pitanju korištenja EU fondova. Naš teren je puno zahtjevniji po pitanju proizvodnje i gradnje infrastrukture, ali naši ljudi su snalažljivi i inovativni. Poljaci su to prepoznali i s oduševljenjem razmijenili iskustva s uspješnim proizvođačima i vlasnicima turističkih objekata koji su koristili EU sredstva na području LAG-a "Adrion". - Dragica Roščić, predsjednica LAG-a "Adrion"

Iako se često spominje da po primjere dobre prakse Hrvati trebaju ići u Poljsku, ovaj tjedan upravo se dogodilo suprotno. Premda kolege iz Poljske dulje provode LEADER program itekako su ostali iznenađeni kvalitetnim poljoprivrednim proizvođačima na području LAG – a „Adrion“ koji razvoj svojih gospodarstava baziraju na sredstvima EU fondova. Tako su ovom prilikom posjetili naše članove koji koriste IPARD sredstva i sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Iznenađenje je još veće obzirom na uvid u teški teren i škrto dalmatinsko tlo na kojem su naši članovi uspjeli zasaditi hektarske površine maslina, trešnje i višnje koje u budućnosti imaju namjeru i prerađivati. Također, na licu mjesta su vidjelu obradu zemlje s visokim udjelom kamena mehanizacijom financiranom EU sredstvima na gospodarstvu Prius fructus d.o.o.

Osim dobrih primjera prakse u poljoprivredi naši gosti upoznali su se i sa turističkim razvojem našeg područja. Posjetili su turističke objekte koji su dio svog razvoja financirali sredstvima Ministarstva turizma i Splitsko – dalmatinske županije. Također, posjetili su prirodne ljepote našeg područja, upoznali se sa tradicionalnim robno-stočnim sajmom u Zadvarju, te kušali neizbježne specijalitete od domaćih namirnica. Nakon razmjene iskustva, znanja i prakse, ali i terenskog obilaska područja prema preporuci LAG -a „Adrion“ posjetiti će i ostale LAG -ove u RH.

06 Listopad 2017 In Novosti

Dana 25. rujna u 17 h u Zagvozdu održana je 8. Izborna Sjednica Skupštine LAG-a "Adrion".

Za predsjednicu LAG-a izabrana je dosadašnja tajnica-voditeljica Dragica Roščić. Za dopredsjednike LAG-a izabrani su Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi i Joško Veža, nostitelj OPG-a Joško Veža koji je šampionski proizvođač maslinova ulja.

Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Ivan Krželj, načelnik Općine Zadvarje, a za likvidatora LAG-a izabran je Ante Bakalić iz Igrana.

Na kraju Sjednice, dosadašnji predsjednik LAG-a Mirko Vrcan uručio je zahvalnice svim članovima Upravnog i Nadzornog odbora koji su svojim zalaganjem i radom dali svoj doprinos ostvarenim rezultatima LAG-a u proteklom četverogodišnjem razdoblju.

"Uz snažnu podršku i zahvale članova za dosadašnji doprinos počašćena sam izborom za Predsjednicu LAG-a „Adrion“ koji je priznanje za sve rezultate koje je LAG ostvario dok sam bila tajnica-voditeljica.

Ono čime se možemo pohvaliti da smo jedan od najuspješnijih i najvećih LAG-ova u Hrvatskoj kojemu je u samo 9 mjeseci ove godine odobreno 13.550.205,60 kn, a uz to pripremili smo  projekata vrijednosti 9.521.436,66 kn koji čekaju odobravanje što je ukupno 23.071.642,26 kn.

Ono što su moji ciljevi za 2018.g. kao predsjednice, je da do kraja sljedeće godine besplatno za stanovnike područja LAG-a pripremimo dokumentaciju i prijavimo najmanje oko 13.000.000, 00 kn vrijedne projekte te prvi put raspišemo natječaje i financiramo 2.000.000,00 kn izravno od osiguranih sredstava LAG-a za projekte proizvodnje te projekte opremanja infrastrukture za kulturne aktivnosti, vrtiće, sportski sadržaj, vatrogasne domove itd. u općinama i gradovima koje pokrivamo. Isto tako, u 2018. g. financirat ćemo projekte ruralnog turizma", Dragica Roščić.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

02 Listopad 2017 In Novosti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je izmjenu Natječaja za provedbu podmjere 5.2. "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima" - provedba tipa operacije 5.2.1."Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala".

Detalji izmjena Natječaja OVDJE

Newsletter

Kontakt

Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje

Rad sa strankama:    
Utorak  10:00 - 13:00
Četvrtak 14:00 - 17:00
Osim ponuđenih termina stojimo na raspolaganju i za ostale termine prema dogovoru.
Terenski rad:  Utorak i Četvrtak
  • Tel/Fax: 00 385 21 411 960
  • Gsm: 00 385 99 4369 422, 00 385 99 4369 414

E-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sufinancirano sredstvima pristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

eu flag  leader logo  croatian flag

Ipard.jpg 

 

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

LAG reklama označavanje ulaganja

Nalazite se ovdje: Home Novosti Sadržaj izdvojen po datumu: Listopad 2017