31 Srpanj 2017 In Novosti

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi Mjere 5., tipa operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz programa ruralnog razvoja republike hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Natječaj za korištenje ove mjere raspisat će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a prijave na natječaj bit će omogućene početkom listopada 2017. g.

UVJETI ZA PRIJAVU:
· proizvođač mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika prilikom podnošenja zahtjeva za potporu,
· poljoprivredne površine moraju biti upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika,
·  županija mora proglasiti elementarnu nepogodu za područje JLS-a,
·  korisnik mora pribaviti Procjenu štete u skladu s Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda
 
Da bi se korisnik prijavio uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30%.
 
PRIHVATLJIVI TROŠKOVI:
·  sanacija poljoprivrednog zemljišta,
·  izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata,
·  popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju,
·  nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja,
·  kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja,
·  opći troškovi (do 10%).
 
PRAVILNIK možete pronaći OVDJE.
 
24 Srpanj 2017 In Novosti
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodatno je intenzivirala svoje aktivnosti na obradi zaprimljenih zahtjeva za potporu mlade poljoprivrednike (813 zahtjeva) i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva (4189 zahtjeva).
 
Odaziv korisnika bio je enorman te je bilo potrebno angažirati dodatne snage kako bi se navedeni zahtjevi obradili u primjerenom roku. Trenutno je na obradi zahtjeva angažirano više od 50 djelatnika te se očekuje da će tijekom rujna i listopada biti izdane odluke o dodjeli sredstava. Naglašavamo da brzina obrade prijava uvelike ovisi o kvaliteti podnešenih zahtjeva i potrebe za dodatnim obrazloženjima od korisnika. Uvidom u prijave iz navedenih natječaja utvrđeno je da veliki broj zahtijeva dodatna obrazloženja i ispravke, što može utjecati na planirane rokove obrade. 
 
Stoga, molimo korisnike da žurno odgovaraju na zahtjeve za obrazloženja i ispravke koje im upućuje Agencija za plaćanja kako bi se prijave obradile u planiranim rokovima te omogućilo raspisivanje natječaja za navedene operacije, predviđene tijekom listopada, odnosno studenog ove godine.
21 Srpanj 2017 In Novosti
Zbog šteta uzrokovanih požarima koji su posljednjih dana prouzročili velike materijalne gubitke kako na domovima naših sugrađana tako i na poljoprivrednim površinama Ministarstvo poljoprivrede donosi Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Pravilnik je u završnoj fazi pripreme i očekuje se da će u ponedjeljak, 24. srpnja 2017. g. biti objavljen u Narodnim novinama.
 
Predviđeni iznos natječaja je 150.000.000 kn uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka. 
 
Prijave na natječaj bit će omogućene od 1. listopada 2017. g. 
 
UVJETI ZA PRIJAVU:
· proizvođač mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika prilikom podnošenja zahtjeva za potporu,
· poljoprivredne površine moraju biti upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika,
·  šteta mora biti veća od 30% što znači ako ste primjerice na parceli imali 500 loza – minimalno 150 mora biti uništeno,
·  županija mora proglasiti elementarnu nepogodu za područje JLS-a,
·  korisnik mora pribaviti Procjenu štete u skladu s Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.
 
PRIHVATLJIVI TROŠKOVI:
·  sanacija poljoprivrednog zemljišta,
·  izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata,
·  popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju,
·  nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja,
·  kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja,
·  opći troškovi (do 10%).
 
Korisnik će predati prvi dio zahtjeva za potporu sa dokumentacijom (procjena štete koja mora biti veća od 30%, procjenu ukupnih radova s obzirom da Procjena sadrži samo broj životinja, stabala i slično, ali ne i ostale radove koje je potrebno obaviti, potvrda porezne uprave da nema duga, izjava da nema dvostrukog financiranja i slično). Nakon toga, a po zatvaranju natječaja, APPRRR će korisniku izdati Odluku o administrativnoj kontroli i Ugovor na temelju kojeg korisnik kreće u prikupljanje ponuda te mu se nakon odobrenja ponuda izdaje Odluka o financiranju.
  
Prijava na Natječaj će se maksimalno pojednostaviti za krajnje korisnike, pa će tako Ministarstvo tijekom ljetnih mjeseci obaviti niz konzultacijskih i edukacijskih radionica kako s potencijalnim korisnicima tako i sa županijama, gradovima i općinama, županijskim razvojnim agencijama te LAG-ovima kako bi cijeli sustav odradio sve aktivnosti sinkronizirano.
 
„Ova mjera je najbrža i najizdašnija pomoć koju u ovom trenutku možemo staviti na raspolaganje našim poljoprivrednim proizvođačima. Krećemo s alokacijom od 20 milijuna eura, no prema potrebi možemo ta sredstva i povećati. Svaki pedalj zemlje u Dalmaciji je neprocjenjiv i generacije su se borile s teškim terenima i nepristupačnim kršem da bi došli do plodnog tla. Maslinici i vinogradi prehranjivali su i školovali generacije da bi vatra sav taj trud i odricanje izbrisala u nekoliko trenutaka. Dali smo mogućnost svima koji imaju poljoprivrednu proizvodnju da sudjeluju na natječaju. Pojednostavili smo proceduru i aktivirat ćemo sve službe da bi korisnici imali što manje opterećenja oko prijave na natječaj. Većina je osim poljoprivrednog potencijala ostala i bez domova, pa ako im uistinu želimo pomoći moramo maksimalno olakšati pristup ovim sredstvima.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
19 Srpanj 2017 In Novosti

Obilje pozitivne energije, dobra zabava kao i odličan izbor domaćih proizvoda očekuje nas na II dijelu sajma OKUSI HRVATSKU.

S ciljem promoviranja kvalitetnih namirnica i uvršavanja istih u turističku ponudu pozivamo sve zainteresirane proizvođače da predstave svoje proizvode, a brojne posjetitelje da uveličaju svojim dolaskom ovu manifestaciju!

Drugi dio sajma održava se:

II termin 25.-26. kolovoza 2017. g.

Sudjelovanje na sajmu je bez ikakve kotizacije!

Potrebno je ispuniti Obrazac za prijavu na sajam iz priloga kao i Izjavu o odricanju odgovornosti te iste dostaviti s ostalom dokumentacijom na e-mail adresu

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijave traju do 10. kolovoza 2017. g.

19 Srpanj 2017 In Novosti
 
Od ukupno 2,38 milijardi eura koji su kroz Program ruralnog razvoja (2014. - 2020.) dostupni Hrvatskoj za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj sela -  ukupno 1.114.899.456 eura dostupno je kroz dosad raspisane natječaje - što predstavlja gotovo polovicu (46,8%) ukupno dostupnih sredstava za šestogodišnje razdoblje.
 
Dosad su izdane odluke o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od  625,7 milijuna eura, što čini više od četvrtine dostupnih sredstava u ovom programskom razdoblju (26,3%). Od ukupno dodijeljenih sredstava do sada je isplaćeno 347,4 milijuna eura ili, više od polovice dodijeljenog iznosa (55,5%). Isplaćena sredstva ne prate dodijeljena jednakim tempom, obzirom da se isplaćuju nakon što korisnici završe svoju investiciju.
 
„Do kraja ovog ljeta iznos ugovorenih sredstava povećat će se za dodatnih 85 milijuna eura, odnosno narast će na 63,5%. U konačnici, do kraja 2017. g. očekujemo isplatu završenih projekata u iznosu od 30% ukupno dostupnih sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja što je odličan rezultat i na razini EU s obzirom da je riječ o tek drugoj godini provedbe Programa“– izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 
 
 
18 Srpanj 2017 In Novosti

Premda je Pravilnik za Podmjeru 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz programa ruralnog razvoja RH" u fazi izrade svakako treba naglasiti prihvatljiv trošak kupnje vozila i plovila. Kao prihvatljiva aktivnost u sektoru pružanja usluga u ruralnim područjima navodi se:

Kupnja najviše jednog vozila po poljoprivrednom gospodarstvu najveće dopuštene nosivosti do 3.500,00 kg, dužine do 6 m, snage motora do 100 kW i cijene do 150.000,00 kn u svrhu pružanja usluga opskrbe za ruralno stanovništvo (pokretna prodaja proizvoda) za korisnike/poljoprivredna gospodarstva čije je sjedište u brdsko-planinskom području ili otocima s manje od 1000 stanovnika ili području u kojem je gustoća naseljenosti naselja manja od 20 stanovnika na km2. Članak 11 (2) Pravilnika. 

Svakako dobra vijest za sve zainteresirane koji imaju namjeru pružati usluge opskrbe za ruralno stanovništvo na području Lokalne akcijske grupe "Adrion", a čije je sjediše u brdsko planinskom području (Imotski, Vrgorac, Podbablje, Lovreć, Šestanovac) ili na području gustoće naseljenosto manje od 20 st po km2 (Zagvozd).

Pozivamo Vas da i sami aktivno sudjelujete u kreiranju navedenog pravilnika putem poveznice u nastavku e-savjetovanje Podmjera 6.2.

13 Srpanj 2017 In Novosti
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem Odluka o prihvatljivosti korisnika prijavljenih za provedbu operacije 7.2.1. „ Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“.
 
Projektu VODOVODA IMOTSKE KRAJINE D.O.O. koji obuhvaća unaprjeđenje javnog sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda općine Zagvozd  prema objavljenoj Rang listi odobreno je 5.960.332,50 kn. Djelatnicima općine Zagvozd na čelu s načelnikom Miroslavom Gaćom te konzultantima pomoć u prikupljanju podataka i dokumentacije Općine pružila je volonterka Pomoćnog poduzetničkog centra LAG "Adrion" - Zagvozd.
 
Isto tako, odličan uspjeh na ovom projektu ostvarili su i oni s visokim indeksom razvijenosti koji je često prepreka u dostupnosti sredstava, a sam indeks kao pokazatelj razvijenosti i potreba je upitan. Tako je prošao projekt VODOVODA d.o.o. MAKARSKA i našeg dopredsjednika Ante Čobrnića, načelnika u Općini Tučepi koja spada u IV. Skupinu jedinica lokalne samouprave čiji indeks razvijenosti iznosi 104,40 % prosjeka RH. 
 
Upravo se naša voditeljica i saborska zastupnica Dragica Roščić založila da se Izmjenom natječaja od 7. srpnja 2017. g. povećaju sredstva po ovom natječaju kako se one najrazvijenije općine ne bi diskriminiralo zbog visokog indeksa razvijenosti. Isto tako, ispred LAG-a „Adrion“ promijenili smo niz odredbi Pravilnika o ovoj mjeri kako bi se ovaj natječaj mogao dobro provoditi.
 
Općina Tučepi prema objavljenoj Rang listi ostvarila 1.143.721,25 kn za izgradnju vodospreme te poboljšanje postojećih kapaciteta. Cilj je spajanje tučepskih zaseoka na regionalni cjevovod, a sve u korist poboljšanja kvalitete i standarda lokalnog stanovništva.
11 Srpanj 2017 In Novosti
U Sklopu Programa Školske sheme voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda sve Osnovne škole u članstvu LAG-a „Adrion“, njih ukupno 5 je na popisu koji je objavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
 
Uz popis, objavljen je i procijenjeni iznos potpore po školi prema broju učenika pa je tako ukupan procijenjeni iznos za voće i povrće za Osnovnu školu Gradac, Osnovnu školu Don Mihovila Pavlinovića Podgora, Osnovnu školu Tučepi, Osnovu školu Bariše Granića Meštra Baška Voda te Osnovu školu Vrgorac 44.071,56 kuna. Potpora za mlijeko i mliječne proizvode iznosi 37.322,4 kune.
 
Pošto se i sama voditeljica LAG-a „Adrion“ i saborska zastupnica Dragica Roščić zalagala za kratke lance opskrbe te sudjelovala u njihovim amandmanima, ponosni smo što su naše škole prepoznale važnost ovog Programa te uz poticaj LAG-a iskazale interes za sudjelovanje u istom.
 
U tijeku su i prijave i animacija proizvođača voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda koji su upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem te za preradu mliječnih proizvoda da se prijave na ovaj Program, kako bi djeca iz njihovih lokalnih sredina konzumirala što više domaćih, svježih i kvalitetnih proizvoda upravo s područja LAG-a "Adrion".
 
Za sada imamo zainteresiranog novog mljekara s našeg područja, što je veliki iskorak obzirom da su se na dosadašnje pozive najviše javljali veliki trgovački lanci i posrednici.
 
10 Srpanj 2017 In Novosti

LAG "Adrion" poziva sve zainteresirane turističke agencije koje zadovoljavaju niže navedene kriterije da se prijave kako bi LAG sufinancirao pohađanje obrazovnog programa za turističke vodiče njihovim djelatnicima u 2017/2018 godini. Sufinanciranje turisičkih vodiča još je jedna u nizu uspješnih aktivnosti provođenja porgrama Turizam po mjeri. Nakon što smo za 16 ljudi financirali edukaciju za voditelja turističke poslovnice i 32 kuhara educirali o korištenju autohtonih domaćih proizvoda na red su došli i turistički vodiči.

Prijavitelji: Turističke agencije (djelatnici) koje imaju registriranu djelatnost i sjedište na području djelovanja LAG-a "Adrion" te pružaju usluge izleta ili će iste pružati, a obuhvaćaju posjetu/obilazak poljoprivrednih gospodarstava ili sajmova na području LAG-a "Adrion". Prednost imaju turističke agencije koje već pružaju navedenu uslugu i isto mogu dokazati. Broj korisnika: maksimalno 2 turističke agencije. Ukupna raspoloživa sredstva u okviru poziva iznose 4.930,00 kn, a maksimalni udio sufinanciranja pohađanja obrazovnog programa je 90%.

Prijavitelji su dužni prijavi priložiti valjanu ponudu obrazovne institucije ili ustanove iz koje je vidljiva cijena obrazovnog programa za turističkog vodiča i period u kojem će isti pohađati. Nakon završenog obrazovnog programa korisnik je dužan najkasnije 30 dana od dana završetka programa dostaviti na adresu LAG-a "Adrion" dokaz o uspješnom pohađanju istog. Odabrane turističke agencije su dužne dostaviti dokaz u vidu fotografija i potpisnih lista o prućanju usluge/ponude navedenih izleta najkasnije do 31. prosinca 2018. g. Obrazovne institucije/ustanove koje provode program obrazovanja za turističkog vodiča moraju biti ovlašteni od strane Ministarstva turizma.

Dokumentacija potrebna za prijavu: 1. Obrazac za prijavu,

2. Ponuda obrazovne institucije/ustanove,

3. Dokaz o registriranoj djelatnosti i radu iste na području LAG-a "Adrion",

4. Izjava o prihvaćanju uvjeta Poziva i odgovornosti,

5. Dokaz o pružanju usluga izleta na poljoprivredna gospodarstva i/ili sajmove u prethodnom razdoblju (ukoliko je primjenjivo)

Rok za prijavu: 31. srpnja 2017. g.

Dokumentaciju dostaviti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , osobno na adresu ili poštom na: LAG "Adrion", Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje.

U prilogu poziva: Obrazac za prijavu i Izjava o prihvaćanju uvjeta Poziva i odgovornosti

10 Srpanj 2017 In Novosti
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis škola koje su iskazale interes na Javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi do 30. lipnja 2017. s procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi. 
 
Popis škola i ažurirani popis dobavljača koji su iskazali interes možete pronaći OVDJE
 
 
Stranica 1 od 2

Newsletter

Kontakt

Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje

Rad sa strankama:    
Utorak  10:00 - 13:00
Četvrtak 14:00 - 17:00
Osim ponuđenih termina stojimo na raspolaganju i za ostale termine prema dogovoru.
Terenski rad:  Utorak i Četvrtak
  • Tel/Fax: 00 385 21 411 960
  • Gsm: 00 385 99 4369 422, 00 385 99 4369 414

E-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sufinancirano sredstvima pristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

eu flag  leader logo  croatian flag

Ipard.jpg 

 

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

LAG reklama označavanje ulaganja

Nalazite se ovdje: Home Novosti Sadržaj izdvojen po datumu: Srpanj 2017