"Noć kralja Arthura" - Igrane

„Noć kralja Arthura“ je kulturno zabavna manifestacija koja se od 2011. godine održava u Igranima početkom kolovoza u organizaciji Udruge „Igrane“ i potpore Turističke zajednice mjesta Igrane. Manifestacija je odjeknula ne samo na području Dalmacije i Hrvatske već i van granica domovine. Svjetski najtiražniji listovi poput Daily maila i gotovo svi veći Internet portali izvjestili su o istom. Igranci kažu: „Ne krademo Arthura britancima već je na temelju povijesnih podataka Artorius Lucius Castus ili kralj Arthur rođen između Salone i Narone (naše područje), a sahranjen u Podstrani kraj Splita (dokaz je nadgrobna ploča pokraj crkve Sv. Martina)". O svemu je pisao pok. Prof Julijan Medini iz Zadra, a britanski povjesničar John Matthews upravo je autor teorije da je mit o Arthuru nastao po uzoru na životni put Artoriusa Luciusa Castusa, osobe s ovog područja (J.M. je suradnik na snimanju filma o kralju Arthuru 2004.)

Priča o A.L.Castusu kao stvarnom liku koji je nadahnuće za prekrasnu bajku te spajanje manje poznatih, ali stvarnih, elemenata s planetarno poznatom, ali nikad nedvojbeno dokazanom pričom po njima je osnov za novi turistički procvat našeg malog mista – Igrana. U cijeloj priči poveznica s imenom majke kralja Arthura koja se zvala „Igraine“ i imena našeg mjesta „Igrane“ je dobra osnova za legendu koja je već treću sezonu zaredom oduševila sve posjetitelje na Noći kralja Artura uz fanfare, konje i kočiju sa Igraine i Genevive, rimske vojnike, borbe gladijatora, orijentalne plesove i glazbeno scenski program napada gusara (Makarski gusari), borbe rimskih vojnika sa gusarima na moru, izlazak mača Excalibura iz mora uz spektakularni vatromet…

Artorius Lucius Castus ili kralj Arthur rimski vojskovođa s područja Dalmacije, britanski mit, a naša turistička priča i povijesna činjenica.

Manifestacija je pristupačna osobama s invaliditetima, pogodna za starije osobe i za djecu, a lokalne suvenirnice, ugostiteljski objekti te Igranske obitelji se odlično pobrinu o bogatoj gastronomskoj ponudi, ponudi suvenira i nezaboravnom ugođaju koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Newsletter

Kontakt

Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje

Rad sa strankama:    
Utorak  10:00 - 13:00
Četvrtak 14:00 - 17:00
Osim ponuđenih termina stojimo na raspolaganju i za ostale termine prema dogovoru.
Terenski rad:  Utorak i Četvrtak
  • Tel/Fax: 00 385 21 411 960
  • Gsm: 00 385 99 4369 422, 00 385 99 4369 414

E-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sufinancirano sredstvima pristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

eu flag  leader logo  croatian flag

Ipard.jpg 

 

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

LAG reklama označavanje ulaganja

Nalazite se ovdje: Home O nama Destinacije unutar LAG-a "Noć kralja Arthura" - Igrane