Ribarska noć Bunje - Zagvozd

Ribarska noć Bunje u Zagvozdu spoj je klasične Dalmatinske ribarske povijesti i planinskog zagvoškog kraja koji su tijekom povijesti neraskidivo povezane jedna s drugom. Nastala je iz parodije na originalne ribarske noći priobalnih krajeva, a tijekom godina raširila se na veliki spektakl tog kraja nadmašivši sva Hrvatska primorska mjesta, ako ničim, onda količinom pripremljenih jela, te ogromnom posjetom.
Svake godine prve subote u kolovozu Bunjani pripreme oko tisuću kila ribe, 500 litara domaćeg vina i oko 5000 litara piva, 1000 litara bezalkoholnih pića za cca 2500 posjetitelja godišnje kao poklon, jer je konzumiranje hrane i pića besplatno, i po tome jedinstvena ribarska noć u Hrvatskoj.
Bunar oko kojeg je organizirana manifestacija je napravljen početkom 17.stoljeća, dug je 11 metara, širok oko 9 metara, a dubok 5 metara. Na inicijativu udruge" RIBARSKA NOĆ BUNJE" pokrenuta je akcija da se vrati stari izgled bunaru, zamijenjen je oštećeni kamen, sama kruna bunara podignuta na visinu koja je po starim crtežima odgovarala njegovom izvornom obliku. Bunar mnogo znači BUNJANIMA i svim Zagvožđanima; mnoge generacije su u tom bunaru proplivale.
Na bunaru se ne održava samo Ribarska večer, već se održavaju skokovi u vodu sa stijena oko bunara, a prvi put u povijesti održan je vaterpolo turnir u takvom ambijentu na kojem svake godine sudjeluje po 20 ekipa.  Najpoznatija ekipa koja je nastupila bila je ženska ekipa Cesarice iz Zagreba koje je doveo naš veliki prijatelj Vedran Mlikota kojem je, s glumcima koji sudjeluju na manifestaciji "Glumci u Zagvozdu", ova manifestacija nezaobilazan događaj.
Cijeli program se je popraćen glazbom u živo i već tradicionalnim vatrometom u ponoći.

Newsletter

Kontakt

Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje

Rad sa strankama:    
Utorak  10:00 - 13:00
Četvrtak 14:00 - 17:00
Osim ponuđenih termina stojimo na raspolaganju i za ostale termine prema dogovoru.
Terenski rad:  Utorak i Četvrtak
  • Tel/Fax: 00 385 21 411 960
  • Gsm: 00 385 99 4369 422, 00 385 99 4369 414

E-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sufinancirano sredstvima pristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

eu flag  leader logo  croatian flag

Ipard.jpg 

 

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

LAG reklama označavanje ulaganja

Nalazite se ovdje: Home O nama Destinacije unutar LAG-a Ribarska noć Bunje - Zagvozd